Club Biliard-Bowling, Club Wellness, Club Piscina Spl. Independentei 319B
Club fitness


Culturism vs. fitness    O intrebare la care gasim numeroase afirmatii pro si contra fitness-ului sau a culturismului in functie de afinitatile si posibilitatile fiecaruia dintre noi.


    Oare exista diferente sau puncte comune intre cele doua activitati? Ce le diferentiaza daca le diferentiaza sau ce au in comun fitness-ul si culturismul?


    Nu de multe ori am auzit afirmatii de genul "daca folosesti greutati mari faci culturism daca folosesti greutati mici faci fitness", sau "daca nu te antrenezi in sistemul clasic si lucrezi in circuit nu vei face culturism ci fitness", sau "oricum nu ma duc la concurs deci fac fitness nu culturism". Ce inteles au aceste afirmatii, ce vor sa spuna practicantii acestor activitati sportive?


    Ca sa le intelegem diferentele sau partile comune haideti sa definim fitness-ul si culturismul.    Culturismul este definit de specialisti ca fiind un proces de dezvoltare a muschilor prin antrenamente cu greutati, marirea numarului de calorii prin alimente consumate si odihna, sau un sport in care practicantii urmaresc sa-si dezvolte un corp proportionat, musculatura cat mai masiva si simetrica, dar in acelasi timp sa reduca stratul de grasime de sub piele. (Top culturism, februarie 2011), sau sistem de exercitii cu greutati sau haltera care urmaresc formarea unui corp bine proportionat, frumos, puternic si armonios.    Fitness-ul este privit din doua perspective::


  • prima ca activitate sportiva ce urmareste dezvoltarea musculaturii tot prin antrenamente cu greutati, formarea unui corp armonios, simetric, puternic cu diminuarea stratului adipos;
  • a doua in care fitness-ul este privit ca si concept nu doar ca activitate si este definit ca fiind starea de bine care permite individului desfasurare activitatilor motrice cu vigoare, reduce riscul imbolnavirilor si stabileste o baza solida pentru activitatea de performanta, ducand la cresterea calitatii vietii si mentinerea unei stari optime de sanatate.    Falls, Bayler si Dhisman spun ca "fitness-ul reprezinta o forma autohtona de participare sistematica in practicarea exercitiilor fizice in scopul imbunatatirii calitatii vietii".    Plecand de la aceste definitii atat culturismul (bodybuilding-ul) cat si fitness-ul au in comum formarea unui corp armonios, puternic, atletic, cu un procent scazut de tesut adipos in organism fara a altera starea de sanatate. Ambele activitati folosesc aceleasi aparate si anume bara, ganterele, aparatele de impins sau tras, helcometre sau scripeti, covoarele de alergat, steppere-le, bicicletele orizontrale, eliptice sau de spinning, aceleasi metode de antrenament, aceleasi exercitii ce urmaresc sa atinga aceleasi obiective: de a arata bine, de a dezvolta o masa musculara armonioasa si bine conturata, de a mentine starea de sanatate in parametrii normali, de a corecta deficiente de postura, de a combate sedentarismul si obezitatea adoptand un stil de viata sanatos prin miscare.


    Eu personal cred ca diferentele dintre fitness si culturism sunt numai la nivel de perceptie in alegerea unei forme de a indeplini obiectivele enuntate mai sus. Nu toti ne dorim o masa musculara excesiva ca a bodybuilderilor profesionisti pentru ca nu avem timp, resurse, inzestrare genetica sau cel putin contravine cu perceptia noastra de a avea un corp armonios, fit, considerand ca o crestere excesiva a masei musculare este dizgratioasa si se obtine folosind in exces steroizi si suplimente nutritive, sau neputinta noastra de a ne dezvolta masa musculara ca cea a modelelor noastre precum: Arnold, Coleman, Cutler, Colombo sau alti culturisti profesionisti consacrati. :


    Datorita acestui aspect in care un numar mic de sportivi pot atinge un nivel crescut al masei musculare si a numarului mic de categorii in competitiile de bodybuilding profesionist, s-a desprins o ramura noua fitness-ul cu mai multe probe si cu un numar mai mare de practicanti ce pot alege una din probele de concurs ca: body fitness, bikini fitness, atlet fitness etc; Privite din acest punct devedere diferenta consta in statutul federatiilor si in modul de organizare si nicidecum in indeplinirea obiectivelor. Adevarata diferenta intre fitness si culturism consta in faptul ca fitness-ul este privit ca un concept trecand dincolo de sfera de activitate pe care o imbraca culturismul si cuprinde legaturi intre factori anatomici si fiziologici, nivelul de dezvoltare al calitatilor motrice ( forta, viteza, rezistenta,capacitati coordinative), procesele psihice, o sanatate optima, o alimentratie sanatoasa si echilibrata.


    Fitness-ul ca si concept cuprinde o multitudine de activitati sportive ca fotbal, volei, baschet, jogging, ciclism, stretching, aerobic ,bodybuilding, toate practicate sub forma de loisir (de placere) avand ca si scop abilitatea corpului de a functiona la parametrii prin capacitatea sa proprie de munca si pentru viata cotidiana ce tin de starea de sanatate, sistemul imunitar, capacitatea de rezolvare de probleme ce survin si contribuie la starea de sanatate a noastra.    Fitness-ul alaturi de wellness sunt concepte ce vizeaza longevitatea individului si imbunatatirea calitatii vietii. Atat activitatea fizica cat si un stil de viata echilibrat sunt elemente vitale pentru existenta si imbunatatirea calitatii vietii.
Tel. 072-BILIARD, 072-BOWLING, 021-316.10.52
Doriti sa aratati exceptional?
Un alt mod de viaţă!