Club Biliard-Bowling, Club Wellness, Club Piscina Spl. Independentei 319B
Club fitness


Proteinele, rolul si importanta lor in viata noastra    De ce avem nevoie de proteine? Si daca avem nevoie- din ce sursa, cea provenita de la animale sau cea provenita din vegetale sau poate o combinatie a acestora?


    Tot mai des intalnim cazuri cand persoanele din jurul nostru renunta la carne devenind vegetarieni, justificand alegerea lor in functie de calitatea produselor de origine animala care pe zi ce trece este tot mai indoielnica determinata de castigul producatorilor in a creste fortat animalele folosind concentrate, hormone si antibiotice, introducand substante saline si nu numai pentru a creste volumul si greutatea carnii, fapt ce se regaseste in starea lor de sanatate.    Proteinele sunt indispensabile vietii fiind constituientii materiei vi. Intra in componenta protoplasmei si participa la toare functiile celulei vi.


    Proteinele sunt substante organice complexe ce intra in componenta celulelor animale si vegetale, ce indeplinesc in organism functii fundamentale, fiind alcatuite din lanturi de aminoacizi si avand molecula constituita din carbon, oxigen, hidrogen, azot, sulf si fosfor.


    Proteinele sunt descompuse in lanturi de aminoacizi si sub aceasta forma sunt absorbiti in mucoasa intestinului subtire, ajung in ficat unde se stocheaza in proportie de 80%.


Proteinele se gasesc sub doua variante:

 • proteina provenita din regnul animal sub forma de carne ( pui, curcan,vita,porc,peste etc), oua, lapte, branzeturi.
 • proteina provenita din regnul vegetal intalnita in soia, fasole, linte ,mazare, ciuperci, cereale,etc.De ce este bine sa consumam proteine?
Proteinele:

 • au rol plastic, de constructie fiind constituienti ai protoplasmei celulare ajuta la cresterea celulelor uzate.
 • au rol in cresterea rezistentei organismului la infectii si in imunizare intrand in structura globulinelor.
 • stimuleaza activitatea nervoasa prin continutul de fosfor si rol in cresterea excitabilitatii neuro musculare prin acidifierea mediului intern.
 • rol catalitic (de degradare) deoarece toate enzimele si anticorpii au structura proteica.
 • influienteaza echilibrul acido-bazic prin continutul de azot NO3.
 • rol energetic 1g de proteina elibereaza 4,1 cal/kg corp.Care este cantitate de proteine pe care trebuie sa o consumam zilnic?
Cantitatea de proteine necesara a fi consumata este diferita ea fiind conditionata de:

 • varsta in perioada de crestere la copii cantitatea este de 3-4g/kg corp, la adulti de 1,5g/kgcorp si descreste la varstnici la 0,5-0,8g/kgcorp.
 • sport si activitatea profesionala intensa consumul proteic este de 2g/kg corp.
 • conditii meteo, la temperaturi scazute se intensifica consumul de proteina alaturi de grasimi.    Ratia de proteina in opinia specialistilor este de 60% de origine animala si 40% de origine vegetala, explicata prin faptul ca proteina provenita din regnul animal este completa avand in compozitie toti aminoacizii esentiali si cea din regnul vegetal este incompleta negasindu-se toti aminoacizii esentiali necesari unei bune functionarii a organismului.    Nu ati observat ca majoritatea dietelor incep si au in alcatuirea lor continut ridicat de proteine? De ce?


    Pentru ca proteinele au activitate dinamica specifica mare (ads), doar 60% din energia produsa poate fi folosita in activitatile organismului si 40% din energie este folosita in metabolismul proteic si pentru ca excesul de proteina nu se depoziteaza in organism sub forma de tesut adipos ca in cazul glucidelor si al lipidelor ci este eliminat din organism, acesta folosind doar cantitatea necesara trebuintelor lui.Avantajele consumului de proteina animala si vegetala constau in:

 • refacere a organismului mai rapida
 • da posibilitatea muschiului sa mareasca forta si volumul cand consumul de proteina este crescut,
 • creste excitabilitatea la nivelul sistemului nervos central si urmeaza transmiterea excitatiilor nervoase.Dezavantajele consumului proteic constau in:

 • intoxicatie acida a organismului, consumul de proteina in exces modifica ph-ul,
 • senzatie de oboseala deoarece energia furnizata de proteine este folosita in special la metabolismul proteinei si nu la refacerea atp-ului,
 • consumul mare de proteina in combinatie cu grasimile produce ateroscreloza,
 • afecteaza functia ficatului si a rinichiului,
 • necesita consum crescut de vitamina B6 si potasiu pentru metabolizarea ei.Carentele de proteina duc la tulburari la nivelul intregului organism si anume:

 • scad secretiile digestive proteinele avand rol enzimatic ( pepsina, galaxina), producand tulburari hepatice, hipotonie,
 • scade imunitatea organismului predispunand-ul la infectii si boli, vindecare greoaie a plagilor,
 • deregleaza functia corticala, tulburari de somn, depresii, anxietate, dureri de cap.
 • scaderi in greutate, dureri musculare, refacere musculara greoaie,    Analizand materialul mentionat cu privire la rolul, provenienta, avantajele si dezavantajele proteinei putem hotari daca este bine sa renuntam la proteina.


    Este gresit sa renuntam la cosumul proteic datorita efectelor favorabile in buna functionare a organismului, ci trebuie sa cautam surse proteice de calitate care sa nu provina de la animale crescute cu hormoni si antibiotice, carne si preparate din carne tinute in saramura sau amestec de substante ce maresc volumul si consistenta carnii.


    Proteina animala contine toti aminoacizii atat neesentiali (sintetizati de organism) cat si pe cei esentiali nesintetizati de organism si necesari in buna functionare a organismului. Proteina vegetala este incompleta ea necontinand toti aminoacizii atat esentiali cat si neesentiali iar lipsa unuia sau a mai multora din ratia noastra alimentara poate cauza diferite disfunctii la nivelul starii de sanatate a organismului. Este de recomandat sa folosim atat proteina animala de calitate buna din oua, branza, carne, cat si proteina vegetala provenita de la leguminoase, fructe si cereale, cautand sa aducem un aport complet de aminoacizi necesari organismului.    Si in cazul in care dorim sa devenim vegetarieni, sa nu mai consumam carne, nu trebuie sa renuntam sa consumam oua, branza, lactate pentru a nu aduce un deficit proteic in organism predispunandu-l la diferite disfunctii.
Tel. 072-BILIARD, 072-BOWLING, 021-316.10.52
Doriti sa aratati exceptional?
Un alt mod de viaţă!